Keep it sustainable, stupid! – BEST kurz v Belgii


Jestli čteš tenhle článek, pravděpodobně máš zájem o sezónní kurzy, které BEST v rámci celé Evropy pořádá a zajímá tě, stojí-li to za to? Pak můžeš u další věty přestat číst, odpovím ti rovnou. Letní kurz v Lovani byl můj dosavadní nejlepší zážitek života.

dsc_0712_result

Dva týdny na zahraniční univerzitě, parta úžasných lidí, kteří se na Katholieke Universiteit (KU) Leuven sešli, BEST spirit (pokud nevíš, co to je, na kurzu určitě pochopíš 🙂 ), cestování za hubičku (vážně, 40€ za neomezený přísun jídla, ubytování, připravený social program atd., to nikde jinde na světě neseženete), vzdělávání zábavnou formou, nabitý sociální program jak přes den, tak v noci. Tato zkušenost mi otevřela oči. Na kurz jsem odjížděl jako vyjukaný freshman, prvák z FS, který si myslel, že studium na ČVUT je jen učení a nic jiného. Vrátil jsem se jako někdo, kdo pochopil, že jen o tom to vlastně vůbec není a byla by škoda nejlepší léta svého života strávit jen studiem. A tak se po návratu ze mě stal BESŤák 🙂

Jak jsem se ke kurzu vlastně dostal? Jednou mě při cestě po kampusu udeřil do očí plakát o tom, že jakási studentská organizace BEST pořádá letní kurzy všemožně po Evropě. Řekl jsem si, že to zní jako skvělá příležitost, a tak jsem se podíval na seznam kurzů pořádaných v letní sezóně. Z nepřeberného množství kurzů pokrývající technická témata od IT po stavbu lodí jsem si vybral kurz o “Sustainable engineering, green energy & waste management” na KU Leuven, páté nejlepší univerzitě v Evropě. Dalším krokem bylo napsat motivační dopis. Všem bych doporučil se zúčastnit akce “Jak psát motiváky”, kterou pražská LBG (Local BEST Group) pořádá vždy v sezóně přihlášek na kurzy, moc mi v tomto ohledu pomohla. A tak se stalo, snad tomu vesmír chtěl, že jsem byl vybrán! V létě mířím na univerzitu do Belgie!

dsc_0784_result

Cesta byla znavující, nikomu bych nedoporučil upřednostnit autobus, který nakonec nebyl ani o tolik levnější než letadlo. Po 14 hodinách jsem dorazil do Bruselu, kde jsem jen přestoupil z autobusu na vlak a za dalších 20 minut jsem už byl v Lovani.

Hned po vystoupení z vlaku na mě čekal jeden z organizátorů, pomohl mi s věcmi a dovedl mě na kolej, kde jsem se ubytoval. Vše bylo skvěle zařízené a běželo jako švýcarské hodinky. Na koleji na mě už čekal welcome pack plný dobrot a věcí, které se budou následující dva týdny hodit. Během dne se postupně trousili ostatní účastníci kurzu a tak jsme měli čas, se rychle seznámit. Tomu taky pomohli tzv. “Get2know games” a speed dating večeře.

Následující den jsme se zúčastnili oficiálního zahájení v historické radnici v Lovani, kde měli řeč například rektor KU Leuven nebo starosta Lovaně. Odpoledne začínala první akademická session. Upřímně jsem se bál, že buď to bude moc náročné, nebo hrozná nuda. Ani jedno z toho nebyla pravda, škola byla výborná. Zábavnou formou interaktivních přednášek, prezentací, workshopů a exkurzí jsme se dozvěděli spoustu o zpracování odpadu, obalů, zelené energii či například o zplyňování odpadu plasmou a výrobě druhotných stavebních materiálů. Bylo znát, že univerzita má vážně špičkovou úroveň, stejně tak profesoři vedoucí lekce.

Když jsme nebyli zrovna ve škole, rozhodně jsme se jen tak nepoflakovali po kolejích a nezívali nudou. Téměř veškerý volný čas byl vyplněn bohatým social programem, jako různé týmové hry (hráli jsme třeba famfrpál před univerzitou v parku ! 🙂 ), soutěžně pojatá prohlídka města – city rallye, byli jsme například na exkurzi v pivovaru nebo závodili na kolech. Kola byla naším hlavním dopravním prostředkem po celé dva týdny, v Lovani je to rozhodně nejrychlejší způsob přibližovadla. Každý jsme to své dostali zapůjčené od organizátorů. Organizace byla perfektní, vždy jsme se drželi harmonogramu, měli jsme stálý a téměř neomezený přísun jídla, zajištěnou dopravu a vlastně vše se ty dva týdny točilo kolem nás. Skvěle zvládnuté byly taky parties, které se konaly, snad vyjma jednoho večera (“Sober night” byla během dvoutýdenního kurzu vážně potřeba 🙂 ), každou noc. Byly různě tématicky laděné, nikdy se neopakovaly, byly nápadité a plné BEST spiritu. Rozhodně něco, co si člověk musí zažít a slovy to nelze vylíčit. 

dsc_0676_result dsc_0243_result

Po týdnu v nádherném historickém (univerzita byla založena r.1425) studentském městečku Lovani (Lovaň má 50k obyvatel, z čehož je 42 tisíc studentů. Město naprosto žije studentským životem a téměř každá budova ve městě patří univerzitě) jsme se vydali na weekend trip do Brugg. Bruggy jsou vážně kouzelné město s takovou osobitou pitoreskní atmosférou. Ne nadarmo se Bruggám říká Benátky severu, celé centrum města stojí na vodě. Prohlídka byla sama o sobě netradiční, místní studentská organizace poskytuje průvodce. Jenže ne ledajakého. Náš průvodce, Andy, narozen v Bronxu v NY, původem Portoričan, nám všem rozdal bezdrátová sluchátka, vzal do ruky mikrofon a šli jsme spolu městem, tropili pranky na běžné turisty, tancovali, užívali si a zároveň se od něj dozvídali spoustu zajímavých informací o Bruggách, které byste rozhodně z Wikipedie nevyčetli.

Jakmile skončila naše denní anabáze v Bruggách, přesunuli jsme se jen pár kilometrů za město do bývalého skautského tábora, kde jsme strávili víkend různými sportovními hrami, relaxací v aquaparku, hledáním pokladu, grilováním a pomníváním se.

 

dsc_0574_result

Další týden se nesl v naprosto stejném duchu, jako týden předchozí. A to rozhodně nebyla chyba. Užívali jsme si studentského života plnými doušky. Snad jen spánku se nám příliš nedostávalo (průměr za dva týdny byl 4 hodiny denně 🙂 ), ale nikoho z nás to netrápilo, ranní káva před školou to napravila a po obědě byla vždy zhruba hodina času na menší siestu.

Loučení na závěr kurzu nebylo zrovna snadné. Ale na druhou stranu jsem stále s většinou lidí z kurzu v kontaktu a se spoustou z nich jsem se už stihl znovu setkat. Slovy klasika “Evropa je sice malá, ale je ještě menší, pokud si BESTie” :-). Na tyto dva týdny rozhodně nikdy nezapomenu, na lidi, na univerzitu a na všechny parties. Vrcholnými akcemi týdne byl rozhodně Cantus a International Evening. “Co že to?” ptáš se ? 🙂 To budeš muset zjistit ty sám. Ať se vydáš kamkoliv po Evropě, nejen do Belgie, rozhodně neprohloupíš a neuděláš chybu. BEST sezónní kurzy jsou tou nejlepší příležitostí, která ti otevírá okno do Evropy. Okno do světa plného open-minded lidí studujících technické univerzity, kteří chtějí zažít něco víc, než jen to, co jim nabízí škola samotná.

dsc_0681_result

 

Přesvědčil tě můj článek o tvé účasti na BEST kurzech? Tak neváhej a podívej se na seznam kurzů otevřených právě tuto sezonu na https://best.eu.org/courses/list.jsp a vyber si ten tvůj! Kdyby tě zajímalo cokoliv víc o kurzu v Lovani, určitě mi napiš a povím ti víc 😉

Jan “Špalík” Špale