S BESTem do Baltických zemí


page-2-image-1

S BESTem do Baltických zemí

Ahoj

všem, kteří čtou tento článek. Vím, že se neznáme, ale doufám, že jednou zažijete něco podobného jako já, a třeba se někde i potkáme. Jsem studentem FELu, teď už magisterského studia. Jako většina studentů, jsem se již v zimě začal zabývat tím, co budu vlastně dělat o prázdninách. Takže…

… jak to všechno začalo

Chtěl jsem o prázdninách podniknout něco na vlastní pěst, nejlépe v zahraničí. Cestovat s kamarády je sice fajn, ale neustále někdo nemůže, zdá se mu to drahé nebo ho přítelkyně nepustí. Nechtěl jsem, aby mě něco takového nakonec připravilo o parádní zážitky, jenže cestovat sám, to je také na nic.

Nakonec jsem v zimě objevil ideální příležitost, BEST. Nabízeli 14 denní kurzy v zahraničí, kam vyjíždí spousta studentů, a to bylo přesně něco pro mě. Slibovali, že za celý program zaplatím maximálně 30 Euro (což opravdu tak je), takže jsem si začal zjišťovat, co vše pro to musím udělat. Nakonec se ukázalo, že stačí jen odpovědět na tři otázky a napsat motivační dopis. Sloh v angličtině nikdy nebyl mou silnou stránkou, takže jsem se radši přišel podívat na přednášku „Jak psát motivační dopisy“ pořádanou přímo BESTem. Hodně jsem prozřel a vřele to doporučuji. Nějak jsem sesmolil pár vět, přidal pár vtipů, a opravdu se zadařilo. Vybrali mě do Estonska, do Tallinu, učit se o výstavbě lodí.

page-3-image-2

Cesta do Tallinu a BEST kurz

Do Tallinu se dá z Prahy lehko dostat letadlem. To mi přišlo moc mainstream a málo dobrodružné. Místo toho jsem se rozhodl podniknout cestu do Berlína autobusem (kterou jsem stejně prospal) a z Berlína letět do Rigy, kam byla levnější letenka než do Tallinu, a navíc to bylo další místo, které jsem mohl poznat. Strávil jsem 3 super dny v Rize, dokonce jsem zkontaktoval i tamní BEST group, sice jsme se nepotkali, ale poradili mi, kde se dobře najíst a napít. Riga byla vážně krásná, ale byl jsem tam sám a za 3 dny tam projdete opravdu vše. A to nejlepší mě mělo teprve čekat. Plný entusiasmu jsem vyrazil autobusem na cestu do Tallinu.

V Tallinu vše šlapalo jako po másle. Na autobusovém nádraží na mě čekal kluk v tmavě modré bundě s nápisem BEST a odvezl mě autem přímo do hotelu, kde jsme bydleli. První den jsme měli prohlídku města, kterou jsem nestihl, ale nevadilo to, město jsem si prošel ve zbývajících dnech. Každý den ráno jsme měli školu a pak následoval kulturní program. Když jsem si představoval akademickou část, myslel jsem si, že bude určitě nudnější, než doopravdy byla. Jeden den jsme měli výuku záchrany při utonutí v nepromokavých skafandrech (ne všechny byly úplně funkční). Další den jsme se naučili připravovat ryby a také je jíst. Heslem dne bylo, „Co si uděláš, si také sníš,“ což pro mě byl celkem očistec, protože ryby nejím. Někdy byla škola nahrazena kurzem vázání uzlů, jindy zas prohlídkou společnosti, která vyrábí lodě pro celý svět. Nejvíc se mi však z celé školní části líbilo, když nám přišel přednášet kapitán, který řídí trajekt z Tallinu do Helsinek.

page-3-image-3  page-4-image-4

Po školní části následovala vždy část kulturní. Prošli jsme si třeba město nebo námořní muzeum. Večer byla párty, pokaždé na jiném místě a s jiným programem – těmi nejlepšími byl International evening a Cantus. Třešničkou na dortu celého pobytu byl weekend trip. Vydali jsme se na opuštěný ostrov, kde jsme trávili dny v sauně nebo plaváním v moři. Dokonce jsme si vyzkoušeli i wakeboarding, který mě teda vážně dostal a určitě ho musím někde zkusit znovu. Večerní párty dostali novou jiskru hlavně tím, že se konaly na pláži.

Po kurzu jsem z Tallinu ještě nechtěl jet domů, takže jsem našel mezi účastníky dalšího nadšence, a strávili jsme ještě pár dní v Helsinkách.

page-4-image-5

Co mi kurz dal

Nakonec jsem za krásných 18 dní (a asi tak milion zážitků) utratil jen kolem 12 tisíc Kč. Takže všem rozhodně doporučuji na podobný kurz vyjet. Užijete si spoustu zážitků, potkáte nové přátele z celé Evropy a v neposlední řadě se dozvíte i mnoho informací od odborníků o různých tématech. No, a taky mi celý kurz otevřel oči ohledně delšího výjezdu do zahraničí, a to nejen na další kurz BESTu, ale hlavně na Erasmus.

Jirka Vastl